De Amerikaanse Bulldog als co-therapeut bij kindertherapie

De hond is het oudste huisdier van de mens en is bijzonder geschikt voor het inzetten als co-therapeut. Na verloop van duizenden jaren ontwikkelen (*co evolutie), is er een extreem hoge communicatiemogelijkheid tussen de mens en de hond ontstaan. Veel onderzoeken en testen hebben aangetoond dat de hond het expressievermogen van de mens beduidend beter kan begrijpen, dan de ons zo nabij verwante chimpansee. Tevens hebben honden bewezen (evenals andere dieren) te beschikken over hele goede therapeutische eigenschappen.

Ons American Bulldog teefje Shetan Bulls Dayna volgde een 10-12 maandenlange opleiding, waarin zij is getraind voor de omgang met kinderen. Tijdens deze opleiding is ook getest of zij deze eigenschappen van nature had.Het karakter van een therapie hond moet zeer stabiel, optimistisch, correct, verstandig, ontspannen, geduldig, begripvol en gevoelig zijn.Het aflikken van het gezicht of andere lichaamsdelen mag niet worden aangeleerd en zonodig worden afgeleerd. Tegen zowel kinderen als volwassenen opspringen is ook niet gewenst, evenals blaffen zonder reden.Dayna is geslaagd voor haar opleiding en heeft hierbij een ‘zeer goed’ gehaald en werkte als therapiehond dolgraag met kinderen.

Therapiehonden hebben het effect als ‘ijsbreker’ te kunnen fungeren. Doordat ze vriendelijk en innemend op mensen over kunnen komen, nodigen ze de mensen uit om contact met ze te leggen.Ze hebben een rustgevende werking op de mens, omdat dieren geen gedrag simuleren, maar altijd duidelijk en eerlijk zijn .

Ons teefje Dayna is goed geschikt voor angsttherapie. Deze therapie wordt gebruikt bij kinderen die sociaal angstig zijn of een nare ervaring hebben meegemaakt waardoor een trauma is ontstaan.Een sociaal angstig kind is vaak heel onzeker en heeft meestal wantrouwen naar mensen ontwikkeld. Het kind voelt zich bij contact met mensen vaak hulpeloos, angstig en niet begrepen.Deze kinderen praten meestal heel zachtjes en onduidelijk. Over het algemeen praten ze weinig of niet.

Tijdens de therapie met ons teefje Dayna, als co-therapeut, worden de angsten van het kind afgebouwd en de sociale competenties langzaam opgebouwd.Dayna helpt het sociale wantrouwen van het kind te verminderen door de ‘ijsbrekerfunctie’.Hierbij wordt gebruik gemaakt van het feit dat het sociale wantrouwen zich tegen mensen richt en niet tegen dieren. Lichaamscontact, zoals aaien, tussen het kind en de hond geeft rust en helpt de angst te verminderen. Het kind leert, als het ware, te communiceren met de hond.Dayna geeft vriendelijke reacties op het kind met haar open en aandachtvolle uitstraling. Ze begint te kwispelen, zoekt oogcontact en heeft een zachte aanraking.

Er ontstaat een vertrouwensband tussen het kind en de hond, een band die het kind echt goed kan gebruiken voor het verdere verbeterproces. Door het vervolgen van de therapie met therapeut en therapiehond zal de angst van het kind af gaan nemen. De therapeut gebruikt het door de hond geboekte resultaat en gaat verder met het vertrouwen van het kind winnen. Hiervoor maakt de therapeut gebruik van de hond; hij zal zich richten op de band die het kind al met de hond opgebouwd heeft en zal zelf ook laten zien dat hij een goede band met de hond heeft. Op deze manier ontstaat er een gezamenlijke ‘vriend’. Door deze gezamenlijke vriend zal het kind de therapeut ook steeds meer gaan vertrouwen, waarna de therapeut de sociale angst steeds beter kan wegnemen.

De hond maakt de weg vrij voor de therapeut om zijn werk te doen.

Dit resultaat kan alleen worden bereikt met een stabiele en sociale hond.

Ons American Bulldog teefje Dayna is nu 7 jaar oud en wordt niet meer ingezet als therapiehond, maar haar openheid en liefdevolle gedrag naar kinderen heeft ze nog steeds. Wanneer we langs een schoolplein lopen met spelende kinderen, blijft ze staan met haar grote uitnodigende bruine ogen en begint haar staart hevig te kwispelen. Als er een kind naar haar toekomt om haar te knuffelen of te aaien, dan kan ze haar geluk niet op.

Dit stuk is een ode aan ons American Bulldog teefje Shetan Bulls Dayna of Wishbone, die als therapiehond veel successen heeft behaald.

Copyright © 2003-2011 shetan bulls

 Niets van deze webside , zowel texst als foto's mag zonder toestemming worden overgenomen