De socialisatieproces bij ons.

Zowel de effecten van inprenting als die van socialisatie moeten kloppen.

Bij het opfokken van pups is het ook van belang dat de moederhond  geen negatieve invloeden heeft op de ontwikkeling van pups, stabil gedrag van moeder is zeer belangerijk.

Onze pups worden in huis geboren en groeien hier ook op. Wij hebben de werpkist met puppyren in de huiskamer staan, omdat wij dit zeer belangrijk voor de socialisatie van de puppy’s vinden, daarnaast is dit voor ons ook erg prettig. Ook de andere honden leven in huis. Wij zijn geen voorstander van kennelhonden (buiten / schuur / kelder ), een hond is voor ons een gezinslid.

De eerste 14 dagen van de pups slapen wij afwisselend in de woonkamer bij de werpkist ,dit omdat je de puppy’s zo goed in de gaten kunt houden. De eerste tijd zijn de pups namelijk kwetsbaar. Na 14 dagen zijn ze best stevig en kunnen wij ‘s nachts ook weer in ons eigen bed slapen. Natuurlijk met de deur open zo dat wij alles horen (net als een moeder, slaap je licht en hoor je elk geluid).

Het contact tussen mens en pup kan niet vroeg genoeg beginnen.

Wij als fokker moet daarbij zorgdragen voor het aanbieden van voldoende prikkels.

De pups moeten leren dat er allemaal verschillende soorten geluid bestaan en mensen en dat de werpkist niet het end van de wereld is. Dit betekent dat de pup bij de fokker dit type gebeurtenissen moet meemaken : onze pups leren de dagelijkse geluiden vanaf dat hun oortjes open zijn : stofzuiger, musik, geratel van pannen  etc.. (ze groien in huis op en maken dit automatisch mee).

Vanaf 4 weken leren ze dan de omgeving tuin, ook hier hooren en maken ze kennis met spelende kinderen , andre mensen , fietsers , scooter ,hondegeblaf , autos , knallen etc (het dagelijkse buiten geluid).

Met 6 weken vanaf hun ineenting gaan wij lekker aan de riempje naar het winkelcentrum warbij ze ook kennis met de interieur van de winkels en veel mensen maken , over de straat hen en terug (ook daar leren ze werom nieuwe geluiden erbij ) en zo leren ze alvast aan hun riempje lopen, ook gaan wij dan samen naar het veld warbij ze andre honden tegen komen. Somet leren ze ook snell dat poepen buiten gedaan word en gaan vaak all vrij goed zindelijk weg.

Naast de fokker speelt de nieuwe eigenaar bij socialisatie een belangrijke rol. Vanaf gemiddeld een leeftijd van acht weken zullen de pups naar de nieuwe eigenaar gaan. Deze moet doorgaan met socialiseren. De pup moet steeds weer met gebeurtenissen in contact gebracht worden. Goede voorbeelden hiervan zijn de markt, de busstation, het schoolplein, vuilniszakken die buiten liggen etc. Maar ook Dierenarts praktijk , andere honden, visite, stofzuigers, vallende sleutelbossen en ga maar door.

Socialisatie is een zeer grote investering in tijd en moeite wat toch echt zeer belangerijk is. Steeds weer opnieuw moet de pup-jonge hond  blootgesteld worden aan nieuwe en/of bekende prikkels in zijn leven. De belangrijkste fase in het leven van de hond is de socialisatiefase.

Ook is niet elke Amerikaanse Bulldog zelfverzekerd. Sommigen zijn onzeker of terughoudend van gedrag.
Maar het liefst zie ik ze stabiel, vrolijk en openstaand voor mensen.
Maar hierin speelt ook de socialisatie van de nieuwe eigenaar een grote rol. Aan de prikkels die aan de pup gegeven worden; veel naar winkels (Intratuin, Mc Donalds, Dierenspeciaalzaak), de markt, winkelpleinen, kinderboerderij etc. En dat niet 1 keer in de week maar 5 keer in de week.

De pup meenemen en veel laten aaien door mensen en kennis laten maken met verschillende geuren en geluiden. Denk daarbij aan winkelwagentjes, rollators, een lift, verkeer, schoolplein en de geur als je langs een bakker of slager loopt. Heel veel met een pup /  jonge hond doen zodat hij alles de eerste 12-18 maanden moet opnemen.

 
En volg een puppycursus! Zoek een hondenschool waar getraind wordt op een manier die jullie aanspreekt. Zorg wel dat de trainingsmethode diervriendelijk is en dat er een positieve trainingsmethode wordt gehanteerd. Op puppycursus doe je veel informatie op en leren de pups om met verschillende rassen en honden kennis te maken zodat ze hondenlichaamstaal leren kennen.

Dit is belangrijk omdat de pup zo leert hoe hij zich tussen soortgenootjes moet gedragen. Dat kunnen mensen hem niet zo goed leren als soortgenoten. Dat leren de pups van hun moeder in het nest, maar de socialisatie moet na 8 weken wel worden voortgezet. Daarnaast leer je op een puppycursus de basis om je pup manieren te leren en hoe je hem gewenst gedrag kan aanleren en ongewenst gedrag kan afleren.

Aub tot de leftijd van 12-18maand minimum cursus volgen.

Goede informatieve  Puppy boeken 

  

Winkelplein - Winkels in - Intratuin - Auto rijden etc

Auteur Nancy Schwarzer

  Copyright © Website 2003-2012 Shetan Bulls

    Niets van deze webside , zowel text als foto's mag zonder schriftelijke toestemming worden overgenomen

Overtreders maken zich strafbaar en worden gerechtelijk vervolgd.

Auteursrechte.